Voorkom een burnout bij uw werknemers

  • 13 september 2015
  • Artikelen
  • Erwin van der Pot

Voorkom dat uw werknemers met een burnout thuis komen te zitten!

Als werkgever wilt u uw werknemers zo gezond en gelukkig mogelijk houden voor de hoogste productiviteit. Helaas komt het steeds vaker voor dat werknemers thuis komen te zitten met een burnout. Onderzoek wijst uit dat er hiervoor (waarschijnlijk) een simpele oplossing is: sporten.

running-573762_640De Radboud Universiteit deed onderzoek onder ruim tweeduizend fulltimers met een zittend beroep. Ze lieten werknemers een jaar lang een half uur per dag intensief bewegen. Hieruit bleek dat er een relatie is tussen de hoeveelheid beweging en werkgerelateerde vermoeidheid. Wanneer werknemers meer gingen bewegen, nam de vermoeidheid af, maar andersom ook. Wanneer werknemers minder gingen bewegen, nam de vermoeidheid toe. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of minder bewegen de oorzaak of het gevolg van vermoeidheid is.

In dit onderzoek is de oorzaak/gevolg nog niet bewezen, maar er zijn soortgelijke onderzoeken geweest waaruit bleek dat beweging een positief effect had op stressvermindering. Dus wilt u gezonde en fitte werknemers op de werkvloer? Investeer in een sportprogramma zoals een hardloopgroep of een fitnessruimte op het werk. Hiermee wordt de kans op een werknemer met een burnout aanzienlijk kleiner.